Σελίδες

Τετάρτη, Μαΐου 2

ΕΨΑΧΤΗΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ .... ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ.....


Φίλες και φίλοι,
Ζούμε κάτω από ένα καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας, εκβιαστικών διλημμάτων και βάναυσης καταπάτησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας.  Βιώνουμε μια δραματική μείωση των μισθών και των συντάξεων, την ίδια στιγμή που το κομματικό κράτος βασιλεύει, η φοροδιαφυγή παραμένει ασύλληπτη, οι μεταρρυθμίσεις είναι στα χαρτιά και οι φόροι αυξάνονται. Οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται, οι οικογένειες με δυο γονείς ανέργους αυξάνονται, συνταξιούχοι πεινούν... Ο κοινωνικός ιστός διαρυγνύεται, τα άκρα του πολιτικού φάσματος ενισχύονται, η δημοκρατία και το μέλλον μας απειλούνται.
Στις εκλογές της 6ης Μαϊου αναρωτιόμαστε όλοι τι είναι καλύτερο να κάνουμε. Τα πρώην μεγάλα κόμματα μας εκβιάζουν με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και της εξόδου από την ευρώπη και το ευρώ. Πολλά άλλα κόμματα κατηγορούν και καταγγέλουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά ή δεν έχουν καθόλου προτάσεις ή λένε αυτά που ευχαριστούν τα αυτιά μας παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μέλη των ίδιων παλαιών κομμάτων που μας έφεραν στη σημερινή κατάντια, ξαφνικά άλλαξαν μετά την αποχώρησή τους από αυτά, αναβαπτίστηκαν και θα προστατέψουν τα συμφέροντα της χώρας, άσχετα με το τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί όμως να ξεχνάμε τόσο γρήγορα;
Εμείς στη ΔΞ δεν θέλουμε να χάνουμε το χρόνο σας επαναλαμβάνοντας πράγματα που ο κάθε πολίτης έχει ζήσει στο πετσί του και γνωρίζει καλά. Ο Έλληνας σήμερα ξέρει τι πήγε στραβά, ποιός φταίει και ποια τιμωρία του αξίζει. Το θέμα είναι πως ψηφίζουμε στις εκλογές που έρχονται. Θέλουμε απλά και μόνο να τιμωρήσουμε τα πρώην μεγάλα κόμματα; Έστω ότι το κάνουμε. Και μετά τι; Πώς θα πάει η χώρα μπροστά; Στις εκλογές έχει μεγάλη δύναμη ο καθένας από εμάς και είναι ανάγκη να τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: Και να τιμωρήσει τους παλιούς, αλλά και να επιλέξει εκείνους που όχι μόνο έχουν ρεαλιστικό πρόγραμμα για την –όσο το δυνατόν- πιο σύντομη έξοδο από την κρίση, αλλά και παρέχουν τις εγγυήσεις πως θα κάνουν αυτά που λένε.
Η Δημιουργία Ξανά έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι ένα κόμμα που διαφέρει, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Σας αναφέρω λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά της Δημιουργίας:

1. Είναι κόμμα των Πολιτών και όχι των Πολιτικών. Δεν έχει μέλη της παλιούς πολιτικούς, αλλά ανθρώπους που τους ενώνει η διάθεση τους να εργαστούν αποτελεσματικά. Ανθρώπους επαγγελματίες, εργαζομένους, αγρότες, μισθωτούς.

2. Τους ενώνει η επιθυμία για μια Ελλάδα Διαφάνειας, Αξιοκρατίας, Δικαιοσύνης, Δημιουργίας και Κοινής Λογικής. Η Δημιουργία δεν έχει μια ιδεολογική ταμπέλα του χθες και γι' αυτό δεν περιχαρακώνεται σε κανένα ιδεολογικό χώρο. Το να θέλεις να είναι ανοιχτά τα σχολεία, να πληρώνουν όλοι φόρους, να εκλείψουν οι μίζες κλπ δεν είναι ιδεολογικό θέμα για να συμφωνείς ή διαφωνείς. Είναι θέμα στοιχειώδους λογικής και ηθικής. Με τη λογική και την καρδιά μας!!!

3. Διοικείται με βάση το καταστατικό της και τις αποφάσεις των οργάνων της και δεν είναι αρχηγικό κόμμα, αλλά κόμμα αρχών και αξιών.

4. Συγκρούεται ασυμβίβαστα με τη διαφθορά, τον παλαιοκομματισμό και τους εκπροσώπους του χωρίς καμιά εξαίρεση.

5. Έχει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά της: Έσοδα-έξοδα στο διαδίκτυο, ορκωτοί λογιστές για οικονομικό έλεγχο, απαγόρευση εισφορών πάνω από ένα ποσό από ένα άτομο ή επιχείρηση, κουπόνια θεωρημένα από Βουλή και εφορία.

6. Έχει πρόγραμμα δημοσιευμένο στο διαδίκτυο με συνοχή και στόχευση. Δεν φοβάται να πει την άποψη της και δεν χαϊδεύει αυτιά. Απευθύνεται στη λογική των πολιτών.

Με λίγα λόγια, η Δημιουργία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ. Θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών που την απαρτίζουν. Επίσης, υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία με κανόνες και έλεγχο, το κοινωνικό κράτος, τη διαφάνεια και την αναμόρφωση των θεσμών και τα εθνικά μας δίκαια. Τέλος θέλουμε την Ελλάδα να πάρει την θέση που της αξίζει ανάμεσα στα κυρίαρχα Ευρωπαικά κράτη

Ο χρόνος δεν επαρκεί για να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας για όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής του τόπου. Θα αναφερθούμε σε κάποιες βασικές αρχές για να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης και τη λογική μας. Προτιμούμε να δώσουμε για περισσότερο χρόνο το λόγο σε σας και να κάνετε ερωτήσεις.

Πρώτα από όλα θα αναφερθούμε στην κάθαρση και την τιμωρία. Δεν έχουμε απλά χρέος να τιμωρήσουμε εκείνους που μας διέσυραν στα πέρατα της οικουμένης και κατέκλεψαν τον ιδρώτα του λαού μας, αλλά πρέπει και να συλλέξουμε κάποια σημαντικά ποσά για να επιβραδύνουμε ή ακόμα και να σταματήσουμε την πτώση του βιοτικού επιπέδου. Γι’ αυτό:

  • Ανοίγουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων όσοι διετέλεσαν βουλευτές, υπουργοί, συνδικαλιστές, Διευθυντές ΔΟΥ, υπάλληλοι ΣΔΟΕ, πολεοδομιών, Νομάρχες, Δήμαρχοι κλπ. Ό,τι δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες, κατάσχεται.
  • Δημιουργείται ειδικό δικαστήριο για την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς από ανώτατους δικαστικούς.
  • Καταργείται η υποχρέωση της Δικαιοσύνης να περνά από τη Βουλή όσες υποθέσεις αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Ανακρίσεις κάνει ο αρμόδιος δικαστής και στέλνει την υπόθεση κατ’ ευθείαν στο ειδικό δικαστήριο.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνους τους θεσμούς που θα αποτρέψουν την επανάληψη της σημερινής κατάστασης στο μέλλον. Και αρχίζουμε από τα κόμματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια (1999-2012) πήραν 773 εκ. Ευρώ (Ημερησία), που σε σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 900 εκ. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί 300 εξατάξια σχολεία (450 εκ) και 50 αστικά κέντρα υγείας το καθένα για περιοχή κάλυψης 100.000 κατοίκων (450 εκ). Γι’ αυτό:

  • Μειώνεται η επιχορήγησή τους στο μισό του μέσου όρου της Ε.Ε. Δεν μπορεί ο κόσμος να πεινά και τα κόμματα να παίρνουν εκατομμύρια.
  • Δημοσιεύουν λεπτομερείς ισολογισμούς και ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές.
  • Απαγορεύεται να παίρνουν δάνεια με κρατική εγγύηση. Μπορούν να δανείζονται μόνο με εγγύηση των μελών τους.  Αν δεν τα εμπιστεύονται και δεν τα πιστεύουν τα μέλη τους, γιατί να τους πιστέψει ο λαός;

Όσον αφορά στη Βουλή:

  • Καταργείται η βουλευτική ασυλία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κάποιος βουλευτής που οδηγεί μεθυσμένος τη γλιτώνει, αυτός που παραδέχεται ότι πήρε μίζα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν έχει καμιά επίπτωση επειδή  παραγράφηκε το αδίκημά του. Για μας ο βουλευτής πρέπει να δίνει το παράδειγμα.
  • Ο αριθμός τους μειώνεται, καθώς και ο προϋπολογισμός της Βουλής.
  • Καταργείται η αμοιβή των βουλευτών για συμμετοχή σε επιτροπές. Αυτή είναι η δουλειά τους.
  • Καταργείται η βουλευτική και κάθε άλλη σύνταξη λόγω εκλογής σε δημόσιο αξίωμα. Πολιτικός γίνεσαι για να εξασφαλίσεις το μέλλον της χώρας, όχι το δικό σου.

Καθιερώνουμε δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, που χτυπά το βρώμικο πολιτικό χρήμα στη ρίζα του:
  • Κανένας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής αν δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 χρόνια εργασίας σε οποιονδήποτε - μη πολιτικό - χώρο.
  • Η λευκή ψήφος υπολογίζεται στα αποτελέσματα των εκλογών.

Δύο παραδείγματα του σπάταλου κράτους: Εγκύκλιος υφ. οικονομικών, Νοέμβριος 2011: «Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του εθνικού πτωχευτικού δικαίου». Δηλαδή με απλά λόγια: Έχουμε κάποιους κομματικούς φίλους που το «παίζουν» επιχειρηματίες με κρατικές επιδοτήσεις και επειδή είναι ανίκανοι και στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τους εγκρίνουμε ένα δανειάκι με την εγγύηση του δημοσίου προκειμένου να φουσκώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, να πτωχεύσουν την επιχείρηση αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζομένους και στη συνέχεια να πίνουν στην υγειά των κοροϊδων. Πάγκαλος: 75 οργανισμοί στους οποίους δίνεται το 80% των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό και απασχολούν 7.000 υπαλλήλους επιχορηγούνται 2,7 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή, προτιμάμε να κόψουμε τους μισθούς και τις συντάξεις 1,5 εκ. συνανθρώπων μας, ακόμα και την επιχορήγηση σε σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες  από το να πειράξουμε τα δικά μας παιδιά. Αυτά όλα πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Η σπατάλη θα χτυπηθεί στη ρίζα της με την καθιέρωση κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών σε όλο το δημόσιο τομέα, την κατάργηση οργανισμών και φορέων που δεν έχουν αντικείμενο, την σύνταξη του προϋπολογισμού εκ του μηδενός και την  αποφυγή αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων.

Χρειάζεται να περάσουμε από τις σπατάλες στην ταχεία και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Για να έρθει αυτή η ανάπτυξη πρέπει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση των επιχειρήσεων, να σταματήσει το κράτος να θεωρεί τους πολίτες του και τις επιχειρήσεις εκ προοιμίου κλέφτες και απατεώνες, να γίνει μικρότερο, ευέλικτο και παραγωγικό και να μην χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά (όταν μου χρωστάς τα θέλω, όταν σου χρωστώ γράφτα και έχει ο Θεός).

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Έχει μια αξιοζήλευτη γεωπολιτική θέση, ένα απαράμιλλο φυσικό τοπίο, μακραίωνη ιστορία, μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, πλουτοπαραγωγικές πηγές, καλά εκπαιδευμένο  ανθρώπινο δυναμικό με αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα και καινοτόμο πνεύμα. Θα πετύχουμε την ανάπτυξη βασιζόμενοι στον Τουρισμό τεσσάρων εποχών με καινοτόμο σχεδιασμό και έξυπνο μάρκετινγκ, στη Ναυτιλία, στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που εστιάζουν στην τοπική παράδοση, στην ανάπτυξη του λογισμικού και την καινοτομία, στις φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες, στην προβολή του πολιτισμικού μας πλούτου και στις σωστά σχεδιασμένες δημόσιες υποδομές που θα εξυπηρετούν όλα τα παραπάνω. Μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε τομείς που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να γίνουμε πρωταγωνιστές, όπως πχ. ιατρικός τουρισμός, σωστά σχεδιασμένες παραθεριστικές ζώνες για συνταξιούχους του Βορρά που θα δώσουν πνοή ζωής στις γειτονικές περιοχές, κρουαζιέρες κλπ.


Η παιδεία είναι η βάση της αναμόρφωσης της κοινωνίας. Οι νέοι μας είναι η ελπίδα του τόπου μας και πρέπει να τους εφοδιάσουμε κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσουν τον συναγωνισμό από τους νέους των άλλων ευρωπαϊκών κι όχι μόνο χωρών. Θέλουμε να δημιουργεί ενεργούς πολίτες με σφαιρική μόρφωση και κριτική σκέψη. Γι’ αυτό η παιδεία πρέπει να εστιάζει όχι μόνο στις απαραίτητες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αλλά και στην έννοια της ελληνικότητας, στην ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το κοινωνικό όφελος, και στο διάλογο των γενεών και των πολιτισμών. Θέλουμε να μεταδίδει αξίες όπως η εντιμότητα, η εργατικότητα, ο σεβασμός στους νόμους, ο σεβασμός του δημόσιου χώρου, η δημοκρατική συμπεριφορά, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Η γλώσσα μας είναι το ουσιωδέστερο συστατικό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της εθνικής μας συνοχής. Αν ένα παιδί σήμερα δεν μπορεί να κατανοήσει τον Καβάφη, ή τον Παπαδιαμάντη, αυτό οφείλεται στην παιδευτική μας φτώχεια και στο ότι κάναμε τα παιδιά πειραματόζωα στις πολιτικές μας συγκρούσεις για το γλωσσικό ζήτημα. Εστιάζουμε στην ανάδειξη της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας.

Προτείνουμε η Παιδεία να χαράσσεται (και να διοικείται) από 7μελή επιτροπή «σοφών» στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες πνευματικοί άνθρωποι και θα έχει συγκεκριμένη θητεία ανεξάρτητη από τον εκλογικό κύκλο. Υπουργός Παιδείας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Στο κέντρο της εκπαιδευτικής μας πρότασης είναι ο δάσκαλος, αυτός ο αφανής και ξεχασμένος ήρωας, που έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην κοινωνία. Θέλουμε εκπαιδευτικούς που αμείβονται αξιοπρεπώς αλλά και που ζουν και είναι κατάλληλοι γι’ αυτό που κάνουν. Όποιος τελείωσε το πανεπιστήμιο δεν σημαίνει ότι μπορεί να διδάξει. Χρειάζεται ειδική επιμόρφωση πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και φυσικά, αξιολόγηση δίκαιη και αντικειμενική που θα εξασφαλίζει ότι οι ακατάλληλοι βγαίνουν έξω από την τάξη.

Ο μαθητής είναι ο στόχος της εκπαίδευσης. Θέλουμε να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Γι’ αυτό και επαναφέρουμε το θεσμό των προτύπων σχολείων στα οποία θα εισέρχονται οι καλύτεροι, όπως γίνεται παντού στην ευρώπη. Θέλουμε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να σπουδάζουν γι’ αυτό καθιερώνουμε άτοκα φοιτητικά δάνεια τα οποία θα αρχίσουν να αποπληρώνονται 2 χρόνια μετά την αποφοίτηση και δωρεάν παροχή διαδικτύου στον προσωπικό χώρο του φοιτητή.

Δεν επιτρέπουμε στο μαθητή ή στο φοιτητή να συνδιοικεί το σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Σε κανένα σοβαρό κράτος και ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία δεν λέει ο μαθητής στον καθηγητή πως και τι θα τον διδάξει. Γι’ αυτό καταργούμε τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων και καθηγητών και βγάζουμε έξω τα κόμματα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η καταστροφή ή η ρύπανση των χώρων διδασκαλίας θεωρείται... αυτό που είναι, δηλαδή καταστροφή δημόσιας περιουσίας και εφαρμόζεται ο νόμος. Το ίδιο και στις καταλήψεις, τις οποίες δεν τις κοιτάμε αμέτοχοι αλλά τις λύουμε όπως προβλέπει ο νόμος. Το άσυλο καταργείται γιατί δεν έχει και καμιά χρησιμότητα σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις αρχές του αγροτικού μας προγράμματος που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Κύρια αιτία της αποτυχίας της αγροτικής πολιτικής μετά την ένταξή μας στην ΕΕ υπήρξε η έλλειψη εθνικού σχεδίου και η αντικατάστασή του από τον προσανατολισμό στην είσπραξη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με παράλληλη υποβάθμιση της όλης παραγωγικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, το κυνήγι των επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών να εγκαταλείψει την καλλιέργεια του μαλακού σιταριού, του κριθαριού και των λοιπών σιτηρών που ευδοκιμούσαν στις περιοχές τους, προς όφελος του σκληρού. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια οι εισαγωγές σιταριού, ζωοτροφών, γάλακτος και κρέατος οδήγησαν σε ετήσιο εμπορικό έλλειμα 3 δις. ευρώ.

Χαρακτηριστική του πόσο μικρή σημασία δίνουν οι «χαρτογιακάδες» των Υπουργείων στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της γεωργικής μας παραγωγής είναι η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για διάλυση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, στην οποία διατηρείται το DNA της ελληνικής φύσης. Η Τράπεζα εδώ και 30 χρόνια συγκέντρωσε και διατηρεί 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών. Οι τοπικές ποικιλίες των καλλιεργούμενων ειδών είναι το «καλό χαρτί» για τη δημιουργία αναγνωρίσιμων προϊόντων με υψηλή εμπορική αξία. Γι’ αυτό:

  • Σχεδιάζουμε με βάση τις δυνατότητες, τους περιορισμούς και τις ανάγκες της χώρας. Ανάδεικνύουμε τα πιο παραδοσιακά προϊόντα κάθε γωνιάς της ελληνικής γης, και ενισχύουμε την τυποποίησή τους και την εξασφάλιση ονομασίας προέλευσης. Πλέον η Ελλάδα πχ. δεν θα εξάγει λάδι όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά θα εξάγει λάδι της Καλαμάτας, της Κρήτης, της Μυτιλήνης κλπ, που το καθένα τους θα έχει ένα χαρακτηριστικό που θα το διαφοροποιεί από όλα τα άλλα και το οποίο θα έχει διαφημιστεί κατάλληλα. Ενθαρρύνουμε τις καλλιέργειες των 6.000 ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εκ των οποίων τα 400 είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
  • Διαχειριζόμαστε με ισορροπία το περιβάλλον και προωθούμε τη βιολογική γεωργία.
  • Εκσυγχρονίζουμε και αναβαθμίζουμε τον ρόλο του ΑΓΡΟΤΗ. Τον υποστηρίζουμε σε κάθε του βήμα με καταρτισμένους γεωπόνους, τον εκπαιδεύουμε και λύνουμε χρονίζοντα ζητήματα όπως ο πολυτεμαχισμός των γεωργικών εκτάσεων και θέματα φορολογίας.

Παράλληλα, η Δημιουργία ενδιαφέρεται και για τα τοπικά θέματα και θα τα προβάλλει. Δεν χρειάζεται να είμαστε στην κυβέρνηση για να κάνουμε κάτι για τον τόπο μας. Με έξυπνες ιδέες και αποφασιστικότητα μπορούμε να πιέσουμε για την προώθηση και επίλυση των επιμέρους θεμάτων. Εμείς θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές γιατί δεν είμαστε και δεν σκεφτόμαστε ως πολιτικοί. Είμαστε πολίτες που αγωνιούμε για τον τόπο μας. Ενδιαφερόμαστε λοιπόν για το πρόβλημα της ύδρευσης, της έλλειψης αποχέτευσης, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους καθώς και την απειλή για την υγεία μας που προκαλεί η καύση των σκουπιδιών, την αποτροπή του παράνομου επικοισμού στις πανέμορφες παραλίες μας, τον περιορισμό χρήσης των φυτοφαρμάκων, την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, την αποπεράτωση του εθνικού δρόμου, την επαναλειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής με νέο πλάνο και την αποφασιστική ενίσχυση του τουρισμού. Όταν ήμουν μικρός και πηγαίναμε για μπάνιο οι παραλίες ήταν γεμάτες Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους. Έτσι θέλουμε να ξαναγίνουν.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
χθες μοίρασα φυλλάδια στην Αμαλιάδα και είδα τις αντιδράσεις των πολιτών. Κάποιοι έλεγαν: Τι θέλετε και ασχολείσθε με την πολιτική; Προφανώς θέλετε να φάτε σαν τους άλλους και δεν έπαιρναν από λόγια. Θα απαντήσω για τον εαυτό μου:  Είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα σ’ αυτό τον ένδοξο τόπο και ντρέπομαι που έχει διασυρθεί το όνομα μας σε όλη τη γη με ευθύνη των κυβερνώντων. Θέλω να βοηθήσω να δείξουμε στη Μέρκελ και την παρέα της και όλους όσους μας έχουν ξεγράψει, ότι οι Έλληνες είναι για τα δύσκολα. Θέλω να αισθανθώ ότι πρόσφερα κάτι, ότι άφησα το ίχνος μου στο ευλογημένο τούτο ελληνικό χώμα. Να βλέπω τους συνανθρώπους μου να αισιοδοξούν και πάλι. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι όταν μια μέρα, μετά από κάποια χρόνια, να μπορώ να κοιτάξω ένα παιδί στα μάτια και να του πω: "Εγώ έκανα το χρέος μου. Πάλεψα, αγωνίστηκα και βοήθησα να βγει η Πατρίδα μου από την οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση. Δεν θέλω άλλη ανταμοιβή παρά μόνο μία: Το χαμόγελο σου και την υπόσχεσή σου ότι θα κρατήσεις γερά τη σκυτάλη..."

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΜΑΣ . ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΠΟΙΗΣΗ.

Πόσο αλλάζει ή ζωή......
Σάν  μέταλλο πού ό παλιός τροχός
χίλιες τού δίνει όψεις ......
Έτσι όπως χτυπήσεις τό βαριό
τό μέταλλο να στρώσεις ....

Κι έτσι μέ τά χτυπήματα 
τήν λησμονιά ξυπνάς .....
Τά χρόνια τά νεώτερα
πίσω μου θά τ΄αφήσω ....

καί θά γυρίσω στα παλιά

Σεκόντο τά χτυπήματα
πού σάν τραγούδια μέ τά κύματα
ξανά θά τραγουδήσω .

Μά σάν ακούσω τίς σειρήνες μου
πού κάποτε αντάμα ταξιδεύαν .....
Τότε θ΄άταν καλύτερα να λύσω τά σκοινιά
και να ξεχάσω τήν στεριά κι΄όσα μ΄αύτήν
μέ δέναν .